Waarom leasing voordeliger kan zijn dan een lening van de bank

Een klauwhamer is een klein en handig voorwerp om een spijker uit hout te trekken. Met weinig inzet bereik je zo een maximaal effect. Met een simpele handgreep kunt u ook flink rente besparen. In beide gevallen praten we van een hefboomeffect.

Een veelgehoord argument tegen leasing is dat leasing duurder zou zijn dan een lening van de bank. Inderdaad, als je via het internet nazoekt tegen welke tarieven de bank bereid is een lening aan u te verstrekken, is dat vaak lager dan het tarief waartegen je een leasing kunt krijgen. De vraag is wat je dan krijgt.

Voorbeeld:

Stel u koopt een zaagbank of een freesmachine van circa € 300.000,-. Voor een bankier heeft deze machine een zekerheidswaarde van 70% ofwel € 210.000,00. Uw bank zal hierop misschien een lening van € 150.000,00 (70%) willen verstrekken met een looptijd van 5 jaar. Ofwel, het overige dient u uit eigen middelen of uit uw rekening courant krediet te financieren. De kosten van het rekening courant krediet mogen optisch misschien meevallen, door bereidstellingsprovisies en/of kredietprovisies, zijn de kosten hiervan wèl veel hoger.

Wij hebben dit voorbeeld wel eens doorgerekend op basis van realistische tarieven en komen tot de conclusie dat er onder aan de streep nauwelijks een verschil is tussen de prijs van leasing en de rente op leningen van de bank.

Stel u neemt een lening (€ 150.000,00 zoals in het voorbeeld) van de bank èn betaalt het verschil uit eigen middelen en het rendement op uw eigen vermogen is bijvoorbeeld 10%, dan valt de vergelijking ‘leasing versus bank’ helemaal uit in het voordeel van leasing. Dat komt doordat u de helft van het benodigde bedrag als het ware van uw eigen bedrijf leent tegen 10% (omdat de bank ‘slechts’ € 150.000,00 financiert). De hefboom werkt dan tegen u terwijl u van de hefboomwerking zou moeten profiteren.

Kijk je naar de kwaliteit, dat zijn er belangrijke argumenten voor leasing:

1)
Bijvoorbeeld dat in het geval van leasing geen extra zekerheden van uw bedrijf gevraagd worden, terwijl de bank de lening sowieso verstrekt onder alle zekerheden die uw bedrijf af heeft gegeven (of af zal moeten geven). Denk aan pandrecht inventaris / debiteuren en/of hypotheek).

2)
Een ander argument in het voordeel van leasing, is dat een bancaire financiering ietwat ‘morsig’ kan zijn, als u de helft met een rekening courant krediet financiert. Meestal geldt voor het rekening courant immers GEEN aflossingsregime. Het hangt van uw eigen discipline af, of u het rekening courant krediet afbouwt. Een leasemaatschappij kijkt veel meer naar de economische levensduur van de machine in kwestie en biedt dan een leasing aan met een looptijd die daar rekening mee houdt. Als de zaagbank of de freesmachine een economische levensduur kent van 12 jaar, kunt u mogelijk rekening op een leasing met een looptijd van 7 jaar.

3)
Tenslotte merken wij op dat uw machine scheef gefinancierd is, als u de helft uit eigen middelen of uit uw rekening courant betaalt. Immers, de machines behoren tot de vaste activa (ze gaan meerdere boekjaren mee). Als u de helft uit uw liquiditeit betaalt of uit uw rekening courant krediet, gaat dat ten koste van uw werkkapitaal.

“Met weinig inzet bereik je zo een maximaal effect”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *